Hoe ga je te werk? 

 

Nu je alles hebt kunnen we verder ....

Zoals eerder besproken kun je op 2 manieren de stemmen opnemen: 

1. Via de Computer vastleggen door middel van Cooledit of gelijk programma

2. Door opname te maken via een Minidisc 

3. Door middel van een cassettedeck / portable cassette speler 

bij deze methodes van hierboven, heb je nog wel een Radio nodig! Henk en ik gebruiken allebei een Philips radio type 970 op deze radio is op de zender zoek knop een cd-rom geplakt, met daarop een handvat om mee te kunnen draaien, zie ook de Schaaldraai methode het ziet er misschien niet uit maar het werkt wel en dat is het belangrijkste, een workshop voor het bouwen van zo'n radio frequentie zoek knop vind je uiteraard ook bij ons.

 Philips 970

Foto links : Philips 970 Foto rechts: Wave form in het programma Cooledit 2000.

Oke, ervan uitgaande dat je alle spullen hebt om een opname te beginnen, is het belangrijk dat je omstreeks 18.30 ~ 21.00 uur opneemt volgens sceptici die dit het goede tijdstip vinden, echter is er op de hele dag de mogelijkheid om op te nemen, maar de beste opnames maak je 's avonds als het rustig is en als iedereen naar bed is eigenlijk, opnemen doe je op de Long Wave (MW) omstreeks deze tijd is het op deze golf het drukst met stemmen die uitermate geschikt zijn om te worden gebruikt voor dit fenomeen.

Wat gaan wij vragen? goede vraag, die ons vaker wordt gesteld :

We gaan drie vragen stellen aan onze Gids of een overleden persoon, je meldt je in (blijven draaien) dat wilt zeggen je zegt je eigennaam en datum, dit vergemakkelijkt het terug zoeken als je straks meerdere stemmen hebt.

 Ik ben.[je eigen voor en achternaam] [rust] b.v Jan v.d Berg [rust] het is vandaag datum [rust] ik zou graag contact willen hebben met [noem een voor en achternaam of gids][rust] (blijf wel draaien) vraag 1: hoe gaat het met je ? [rust]  volgende vraag: 

vraag 2 : enz. 

[rust] = 10 a 15 seconden rust.

Vergeet niet aan het einde van een opname voordat je gaat deze gaat afsluiten de Vrienden van gene zijde te bedanken voor dit "experiment" en voor het contact.

Een hoofdmotto kan zijn bij het bandstemmen fenomeen, "blijf proberen" 

geduld en een stille omgeving zijn dan ook een vereiste.

Het afluisteren van een bandstem opname:

In het begin zal het afluisteren in de eerste instantie niet zo goed lukken, omdat je de stemmen nog met leren herkennen, maar er staat meestal direct achter de door jou gestelde vraag vrijwel meteen het antwoord, stel altijd concrete vragen, stel de vragen ook zodat er een kort antwoord op mogelijk is, luister goed en soms meerdere keren, let op, soms wordt er gezongen, gefluisterd, of is het een antwoord uit de diepte, of is het een heel duidelijke stem, probeer jezelf ervan te weerhouden niet aan "wenshoren" te doen, als het een duidelijke bandstem is kunnen anderen dus ook horen wat jij hoort, zonder dat je dat de persoon verteld hebt! 

Lukt het na deze informatie nog niet? mail ons even op 

[email protected]  

dan lopen wij samen even na waar het verkeerd is gegaan of beluisteren dan even samen de resultaten, ook mag je dit emailadres gebruiken voor al  jou vragen!

Veel succes! 

Bron: Herman Baars www.hermanbaars.nl 

 

Max bandstemopnemers

  uitleg 1 uitleg 2  uitleg 3 uitleg 4