Evp benodigdheden 

28-05-2004

Wat heb je nodig voor het bandstemmen fenomeen ?

\  

Dit is een vraag die wij vaak per e-mail of gewoon in een gesprek krijgen, om het bandstemmen fenomeen te beoefenen heb je op zijn minst een microfoontje nodig, een computer microfoon op standaard of voor "aan" de computer is voor het bandstemmen fenomeen zeer geschikt. (zie foto's hieronder A + B) maar ook de oude vertrouwde cassettedeck is bruikbaar! (Afbeelding C)

[a]  [b] Pioneer Cassette Deck! mag uiteraard ook van ander merk zijn... [c]

Eigenschappen van beide microfoons minimale specificaties : 
* Zeer gevoelige condensator microfoon A of B 
* Frequentie 50-14.000 Hz
* Met 3,5 mm mini-jack aansluiting (zonder deze aansluiting past hij niet op je computer!

 

De microfoon heb ik? wat heb ik nog meer nodig?

Als je de microfoon hebt, heb je nog een opname apparaat nodig, te denken aan een computer met een computerprogramma zoals cooledit, Voyetra, Goldwave of een oude cassettespeler is geschikt, sinds enige jaren kennen wij ook de minidisk, hiermee is het mogelijk om 74 minuten stereo of indien aanwezig in mono ook 2 maal zoveel op te nemen, ik (Henk) gebruik de minidisk zelf ook en vind het een nu een onmisbaar hulpmiddel, als we de theorie bekijken van de minidisk, dan wordt iets "analoog" opgenomen en gedigitaliseerd op een minidisk, (oftewel van normaal geluid naar nullen en enen) 

Hierbij heeft het opgenomen geluid wel iets kwaliteitsverlies en wordt dit door sceptici dus niet aangeraden om hiermee op te nemen, wij zelf hebben geen problemen ondervonden, en om opnames te kunnen maken bij de mensen thuis is het haast niet te doen om de hele PC te verplaatsen naar de plaats van de opnames, en om alleen om deze reden een laptop aan te schaffen is wat ons betreft sterk overdreven, update: Alex heeft sinds kort de beschikking rechtstreeks op te nemen op een laptop, een oud beestje maar het werkt nog wel :)

Verder lijkt de minidisk nog het meest op de wel bekende floppy. maar is wel kleiner zo'n 6 cm bij 6 cm tegenover de 10 x 10 cm van een floppydisk een goede tip zal zijn dat er op Marktplaats of rechtstreeks hier   Minidisk spelers er genoeg 2e hands minidisk spelers te koop zijn!

De prijzen lopen uiteen en niet elke minidisc speler is geschikt, er zijn namelijk ook alleen maar spelers die niet kunnen opnemen deze zijn niet bruikbaar! let hierop !!!

 Klik voor een vergroting van een MD Speler MZR 50  (Mini Disc Speler) Klik voor een vergroting van een MD (Mini Disc) Klik voor een vergroting van een MD Speler MZR 35  (Mini Disc Speler)

ga naar de volgende pagina toe:

Max bandstemopnemers