Evp opnemen, diverse bestandsformaten...

 

Wave of Mp3 

Bij het opnemen van bandstemmen, op de computer zijn er een legio aan bestandsformaten mogelijk waarin je een opname kunt opslaan (mp3, wav, wma, enz). Hoewel het bestandsformaat .mp3 een ieder zeer bekend is, is het wel een gecomprimeerd bestand. Dat wilt zeggen dat als je een .wav bestand opslaat er m��r data in het bestand zit (grotere bestandsgrootte = m��r data) dan dat je ��n mp3 bestand opslaat. In welk formaat sla je dan de stemmen het beste op? Als je een zeer snelle computer hebt, en bezit over een redelijk grote harde schijf kan je de voorbeelden die je hebt gemaakt natuurlijk allemaal in het .wav bestand opslaan. Voor eventuele verdere bewerkingen zal je opname toch bij elke bewerking "data" verliezen. Maak je de hoofdopname in het .mp3 formaat dan is dat natuurlijk qua schijfruimte natuurlijk een stuk minder maar, ook qua data een stuk minder. Kwalitatief gezien kan je wat mij betreft beter een bandstem opslaan in .wav en dan bewerken en vervolgens weer opslaan als .mp3 omdat het bestand daarna (waarschijnlijk) toch niet meer bewerkt zal worden. 

Welke audio bestandsformaten zijn er zoal : [ bron: www.Wikipedia.nl ]

MP3  AAC AC3 ATRAC FLAC RealAudio �  WavPack WMA en nog veel meer!

Mijn persoonlijke mening als je een portable recorder gaat kopen, om opnames buiten te kunnen maken. Ga op zoek naar een recordertje wat opneemt in .wav formaat en niet in .mp3 om de bovenstaande redenen!

 

 

Vragen?  gebruik ons mailform 

Henk Stooter en Alex Ottens, 

webmasters van deze website

Maart 2005

Niets van deze website mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming [ of Email ] van de webmasters.
 

� Henk en Alex 2005