Constantin Raudive

            

(foto's hierboven allemaal van Constantin Raudive)   

 

Dr. Konstantīns Raudive (1909-1974) was een Letse schrijver en intellectueel, en daarbij een echtgenoot van Zenta Maurina. Raudive is geboren in Letland maar heeft gestudeerd in het buitenland, later werd hij een student van Carl Jung. Na de  Sovjetherovering van Letland in Wereldoorlog II, onderwees hij bij de Universiteit van Uppsala in Zweden.

Raudive bestudeerde parapsychologie al zijn leven, en was vooral geïnteresseerd in de mogelijkheid van het verdere leven. Hij en Duitse parapsychologist Hans Bender onderzochten de Elektronische Fenomenen van de Stem (EVP). Hij publiceerde een boek op EVP, genaamd "Doorbraak in 1971" Het boek heet echter "Breakthrough"  Raudive was een Rooms-katholieke wetenschapper. 

In 1964, las Raudive het boek van Friedrich Jürgenson's, Stemmen van ruimte, en werd zo indruk gemaakt op door het dat hij schikte om Jürgenson in 1965 te ontmoeten. Hij werkte toen met Jürgenson om sommige opnamen te maken EVP, maar hun eerste inspanningen droegen weinig fruit, hoewel zij dat zij zeer zwakke, verwarde stemmen konden horen geloofden. Volgens Raudive, echter, één nacht, aangezien hij aan één opname luisterde, hoorde hij duidelijk een aantal stemmen. Toen hij de band steeds weer speelde, kwam hij geloven hij allemaal begreep. Hij dacht wat van die in het Duits, wat in Let, wat in het Frans waren. De laatste stem op de band, volgens Raudive, de stem van een vrouw, zeiden „va Dormir, Margarete“ („ga naar slaap, Margaret“).

Raudive schreef later (in zijn boek Breakthrough):

"Deze woorden, haar ziekte en haard dood, maakten een diepe indruk op me en hebben mij zéér beïnvloed " Raudive begon dergelijke zogenaamde stemmen op van hem te onderzoeken en bracht veel laatste tien jaar van zijn leven door met dat EVP onderzoekt. Met behulp van diverse elektronica deskundigen registreerde hij meer dan 100.000 audiotapes, de meeste waarvan werden gemaakt onder wat hij als strikte laboratoriumvoorwaarden beschreef.  Hij werkte af en toe met Dr. Hans Bender samen. Meer dan 400 mensen werden geïmpliceerd in zijn onderzoek, en iedereen hoorde blijkbaar de stemmen. Dit culmineerde in de publicatie van 1968 van hörbar Unhörbares wird  (gepubliceerd in het Engels in 1971 als Breakthrough).

Doorbraak, ISBN 0900675543

Constantin Raudive maakte onderscheid tussen de 3 vormen : directe stemmen vanaf de radio, de Diodemethode, Witte ruis methode.

Meer over de biografie van Dr. Constantin Raudive.